قهوه نوشیدنی پرطرفدار و محبوبی است. امروزه بسیاری از افراد حتی در دورافتادهترین و کم امکانات ترین نقاط دنیا نیز طعم این نوشیدنی بینظیر را چشیدهاند. طرز تهیهی این نوشیدنی فوقالعاده با اختراع دستگاهی تحت عنوان اسپرسوساز بهطورکلی متحول شد.
اسپرسو در واقع روشی برای تهیه قهوه است که این روش با عبور آب نزدیک به نقطه جوش و تحت فشار از قهوه آسیاب شده، در کمتر از ۲۵ ثانیه انجام می شود. یک شات اسپرسو Espresso حجمی حدود ۲۵-۳۰ میلی لیتر دارد که به آن سینگل اسپرسو single espresso یا یک شات اسپرسو گفته می شود. اسپرسو در اواخر قرن بیستم در ایتالیا ابداع شد و در بین نوشیدنی های قهوه دارای بیشترین میزان کافئین است.
این دستگاه نیز مانند تمامی دستگاهها از زمان اختراع تا به امروز تغییرات زیادی داشته اما هنوز هم بسیاری از افراد تمایل به استفاده از آن دارند و قهوهای که با استفاده از این وسیله درست میشود را به هر نوشیدنی گرم دیگری ترجیح میدهند.
اگر از طرفداران این نوشیدنی خوشمزه و بینظیر هستید این مطلب را از دست ندهید. در این مقاله میخواهیم اطلاعاتی در مورد این دستگاه جالب در اختیار شما قرار دهیم پس با ما همراه باشید.
تاریخچه
در سال 1884 در نمایشگاهی عمومی در ایتالیا آنجلو موریوندو اسپرسوساز را به دنیا معرفی کرد. آنجلو عضوی از خانوادهای کارآفرین بود که صاحب کارخانههای فراوانی ازجمله کارخانه شکلاتسازی بودند. او اختراع خود را در سال 1885 در پاریس به ثبت رساند.
در سال 1901 مکانیکی به نام بتزرا بخشهایی جدید به دستگاه اضافه کرده و به عبارتی آن را اصلاح نمود. با این اصلاحات استقبال عمومی از دستگاه اسپرسوساز بهشدت افزایش یافت و تحولی عظیم در صنعت این دستگاه ایجاد شد. از آن سال تاکنون برندی ایتالیایی تحت عنوان بتزرا همچنان دستگاههای اسپرسوساز تولید می کند که طرفداران فراوانی نیز دارد. نحوه ی ساخت اسپرسوسازهای امروزی از مدل اولیه ی بتزرا تبعیت می کنند.
عملکرد اسپرسوساز
به محصول نهایی دستگاه اسپرسوساز اسپرسو گفته می شود. پودر قهوه در داخل سبدی فشرده شده و آب نزدیک به نقطه ی جوش از آن گذرانده می شود سپس محلول نهایی از فیلتری عبور می کند. محلولی که از فیلتر عبور می کند اسپرسو است. قهوه ای که با استفاده از این دستگاه درست می شود بسیار غلیظ بوده و در برخی موارد مقداری کرم بر روی سطح آن وجود دارد.
اسپرسوساز دستگاه قهوه ساز پایه است بنابراین از آن فقط برای درست کردن قهوه اسپرسو استفاده نمی شود. متناسب با مقدار حرارت آب و سایر موارد می توان آن را برای درست کردن سایر قهوه ها مانند دوپیو نیز مورد استفاده قرار داد.
اجزای اسپرسوساز
- پمپ آب
همانطور که گفته شد آب نزدیک به نقطهی جوش از پودر فشردهی قهوه عبور کرده و اسپرسو درست می شود. به منظور انجام این کار لازم است که آب ورودی با فشار زیادی وارد دستگاه شود. به همین دلیل دستگاه نیازمند یک پمپ آب قوی است و وجود این بخش در آن اهمیت ویژه ای دارد.
در بسیاری از دستگاه های اسپرسوساز پمپ های الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرند و در برخی دیگر از پمپ های دستی استفاده می شود. طبیعتاً کار کردن با دستگاه مجهز به پمپ الکترونیک بسیار آسان تر است.
- بویلر
همانطور که گفته شد آب باید با فشار زیاد وارد دستگاه شود. علاوه بر فشار آب دمای آب ورودی نیز اهمیت بسزایی دارد. بویلر یا دیگ بخار در تمامی دستگاه های اسپرسوساز وجود دارد. در برخی مناطق به آن قطعه جوشاننده گفته می شود. بویلر مسئول افزایش دمای آب بوده و نباید بخار اضافی تولید نماید. وجود بویلر در اسپرسوساز ضروری است.
- هِدگروپ
برای حاضر شدن اسپرسو آب باید با فشار زیاد و دمای مناسب وارد دستگاه شود. هدگروپ محفظه ای است که آب با فشار زیاد وارد آن شده و پرتافیلتر درون آن قرار دارد. تعداد هدگروپ در دستگاه های اسپرسوساز مختلف متفاوت است. دستگاه هایی که کاربرد خانگی دارند معمولاً دارای یک هدگروپ می باشند اما انواع پیشرفته می توانند از یک تا هفت عدد داشته باشند.
انواع هدگروپ
- هدگروپ متصل به بویلر
در هدگروپ هایی که به بویلر متصل هستند وجود اتصال مستقیم باعث می شود دمای آب حرارت دیده در بویلر حذف شود.
- هدگروپ نیمه متصل
نوع دوم انواع نیمه متصل هستند که جدا از بویلر قرار دارند.
هریک از این دو نوع نسبت به یکدیگر مزایا و معایبی دارند اما نوع کاربرد است که مشخص می کند باید از کدام دسته استفاده کنید. در نوع متصل به دلیل اتصال به بویلر هزینه ی تعمیر بیشتر از نوع نیمه متصل است اما در عین حال از اتلاف دمای آب نیز جلوگیری می شود. لطفا امتیاز دهید
- پرتافیلتر
یکی دیگر از اجزای مهم دستگاه اسپرسوساز پُرتافیلتر است. پرتافیلتر بخشی متحرک است که سبد پودر قهوه درون آن قرار گرفته و پودر درون آن ریخته می شود. این بخش معمولاً یک دسته ی چوبی یا پلاستیکی دارد. جهت کنترل اسپرسوساز صفحه کنترلی روی آن قرار دارد که دارای سوئیچ خاموش و روشن کردن دستگاه، کنترل حرارت، نشانگر فشار و … می باشد.
The post آشنایی با اسپرسوساز و نحوه عملکرد آن appeared first on پرشین بکس.