مقدمهر
رمز دوم پویا (OTP) یا همان رمز دوم یکبار مصرفی که این روزها در موردش بسیار شنیده ایم. اینکه این رمز توسط بانک مرکزی برا ی جلوگیری از کلاهبرداری های اینترنتی برای استفاده اجباری به مردم ابلاغ شده است. این ابلاغیه از اول دی ماه به دستور بانک مرکزی جمهوری اسلامی در کلیه بانک های کشور اجرا خواهد شد و ما برای آشنایی بیشتر شما با رمز دوم پویا در این مطلب با شما همراه خواهیم بود.
رمز دوم ایستا یا ثابت
در گذشته به جای رمز دوم پویا همه ی ما از رمز دوم ایستا استفاده می کردم. حال رمز دوم ایستا چه بود؟
رمز دوم ایستا یا رمز ثابت با قدمت چندساله اش به دلیل کلاهبرداری میلیاردی سود جویان از این رمز دوم جای خود را به رمز دوم پویا داه است. بانک مرکزی با داشتن پرونده های متخلف فراوانی از این رمز مجبور به مسدود کردن آن و فعال کردن رمز دوم پویا شده است تا بتواند سد معبری برای این کلاهبرداران اینترنتی بسازد.
مشکلات رمز دوم پویا (OTP) یا همان رمز دوم یکبار مصرف
کارشناسان زیادی بر این باورند که مشکلات زیادی هنگام استفاده از رمز دوم پویا برای کاربران به وجود می آید اما باید در مقابل این را در نظر گرفت که علیرغم این مشکلات جلوگیری از این کلاهبرداری های میلیاردی است که هدف مسئولان کشوری می باشد و بسیار مهم است.
حال موضوع دومی که بسیار مهم است پاسخ کارشناسان در مورد کاهش فروش شدید فروشگا های اینترنتی است که این موضوع پس از قطعی اینترنت ماه اخیر ضربه بسیار سنگینی به این فروشگاه داران می زند. اما این حقیقتی است که صاحبان فروشگاه های اینترنتی متحمل آن می شوند و برای امن شدن خرید در فضای اینترنتی صاحبان این کسب و کار باید بهای آن را بپردازند.
با وارد شدن ایرادات بسیار مهمی از جمله آماده نبودن بستر حوزه مالی کشور و حوزه مشتریان که کارشناسان از آن خبر دادند از جمله مشکلات جدی بود که مطرح شد. همه این مباحث دست به دست هم داد و باعث تأخیر در اجرای این مصوبه شد و این شد که دولت تاریخ جدید دیگری برای اجرایی شدن رمز دوم یکبار مصرف پویا (OTP)کرد.
اما اشکالات جدی به این طرح وارد شد و بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه مالی کشور از نبود بسترهای لازم در سمت مشتریان و مشکلات مربوط به بسترهای ایجاد شده از سوی بانکها، خبر دادند. همه این دلایل باعث شد تا بانک مرکزی علیرغم میل باطنی خود از اجرایی کردن این مصوبه خودداری کند و یک زمان جدید برای اجرایی شدن رمز دوم یکبار مصرف (OTP) اعلام گردد.
بعد از بررسی های مختلف و نیاز سنجی جامعه از اول دی ماه این طرح اجرایی و شاهد فعال شدن رمز دوم پویا در بانک های سراسر کشور خواهیم بود. بعد از اجرایی شدن این طرح رمز دوم ایستا غیر فعال خواهد شد. فعال کردن این رمز دوم برای بسیار از اشخاص مبهم است و نمی دانند باید برای فعال کردنش به کجا و چگونه اقدام کنند.
ناگفته نماند که هنوز هم بانک مرکزی از جمله کلیه بانک ها آموزش دسترسی در مورد این رمز نتوانستند به مردم ارائه دهند. به هرحال ما آماده ایم تا شمارا با این رمز دوم بیشتر آشنا کنیم.
اعتبار رمز دوم پویا با رمز دوم یکبار مصرف (OTP)
یکی از سوالات بسیار مهم در مورد رمز دوم پویا که ذهن همه را درگیر کرده است مدت زمان اعتبار این رمز است. سوال دوم این است که آیا فعال کردن رمز بعدی رمز قبلی را کنسل خواهد کرد؟ حال جواب این پرسش ها این است که مدت زمان اعتبار این رمزها 60 ثانیه بوده و پس از 60 ثانیه غیرفعال می شود هرچند شما از آن استفاده هم نکنید. بعد از این مرحله باید برای رمز جدید اقدام کنید.
هزینه دریافت رمز دوم یکبار مصرف (OTP) یا رمز دوم پویا
دریافت رمز دوم یکبار مصرف (OTP) یا رمز دوم پویا هیچ هزینه ای در بر ندارد. اطلاعیه ای که بانک مرکزی منشر کرد بر این مبنا بود که بانک ها حق هیچ گونه مبلغی بابت دریافت این رمزها ندارند و تمامی این کارها باید بصورت رایگان صورت گیرد. اگر خلافی انجام شد شما باید گزارش تخلف دهید.
خطرات استفاده نکردن از رمز دوم یکبار
این را باید بدانید که عملاً با فعال نکردن رمز دوم پویا امکاناتی از جمله خرید اینترنتی یا هر خرید با کارت غیر ممکن خواهد شد و این یکی از معضلات مهمی است که باید بدانید. دومین موضوع گفتنی بحث هکرهاست که براحتی میتوانند به کارت های عابربانک شما دسترسی پیدا کنند حتی از دلایل مهم فعال کردن رمز دوم یکبار مصرف هم جلوگیری از این کلاهبرداری ها بوده است.
فیشینگ چیست؟
امکان طراحی صفحات پرداخت جعلی توسط کلاهبرداران در مورد استفاده از رمز دوم ایستا اقدامی بود که بسیاری از افراد بی اطلاع تمام اطلاعات کارت خود را وارد این صفحات پرداخت کرده و این افراد کلاهبردار اقدام به سود جویی از این اشخاص می کردند. همان گونه که از اسمش پیداست ایستا بودن یا همان ثابت بودن رمز دوم باعث جمع آوری اطلاعات می شد و فرد کلاهبردار با خرید بیت کوین تمام مسیرهای دسترسی خود را به شما می بست.
تعریف فارمینگ
از جمله حملات اینترنتی دیگر که به هدف دسترسی پیدا کردن به تمامی اطلاعات کاربر صورت میگیرد کلیه اطلاعات رمز عبور… و رمز ایستا به سرقت می رفت.
کی لاگرها رابشناسید
یکی از خطرات بسیار مهم موجود در مورد رمزهای دوم ایستا، نرم افزارهای هستند بنام کیلاگر که به طرق مختلف روی کامپیوتر یا موبایل شما نصب میشوند و به راحتی تمامی اطلاعات کارت از جمله شماره کارت، رمز دوم، تاریخ انقضا و… را برای یک مقصد خاص ارسال میکنند. حال با توجه به ایستا بودن رمز به سرعت و در عرض چند ثانیه اطلاعات بانکی شما در اختیار اشخاص دیگر قرار گرفته و کارت شما خال خواهد شد.
بدلیل ثابت بودن رمز دوم ایستا شما خیلی باید مراقب این موضوع می بودید تا رمز شما لو نرود. در صورتی که لو میرفت باید سریع اقدام به تغییر رمز می کرد. خب مساله مهم این بود که آیا متوجه سرقت رمز خود می شدید یا حتی فرصتی برای این تغییر رمز داشتید؟ خیلی از افراد مال باخته در اولین ساعات کلاهبرداری متوجه این موضوع نشده با یک پیام بانکی مبنی بر کاهش حساب و یا با مراجعه به بانک با کسری حساب مواجهه می شدند.
دریافت رمز دوم یکبار مصرف توسط دستگاه های عابر بانک
یکی از سوالات موجود در مورد رمز دوم یکبار مصرف (OTP) مراجعه به دستگاه خودپرداز برای هر بار دریافت رمز دوم است ولی قطعا منطقی و عملی نخواهد بود. شما برای فعالسازی رمز دوم پویا یکبار مصرف باید به بانک مراجعه کنید و یا از طرق دیگر اقدام به فعالسازی رمز کرده و هر جایی که نیاز به این رمز بود با یک درخواست ساده از روشهایی که به شما معرفی می شود رمز دوم یکبار مصرف یا همان رمز خرید اینترنتی را دریافت میکنید.
روش های دریافت رمز دوم پویا یا OTP
پس از فعال شدن رمز دوم پویا برای حساب بانکی شما دو راه برای دریافت این رمز در اختیارتان قرار میگیرد. اولین روش و ایمن ترین راه استفاده از اپلیکیشنهایی است که به صورت آفلاین اقدام به تولید رمز میکنند. ورود با اثر انگشت یا رمز ورود از جمله مواردی است که موجب تأمین امنیت آن شده است و مشکلات مربوط به پیامک را ندارد.
دومین روش که با عث دیدن رمز دوم در نوتیفیکشن پیامک میشود و نقضی جدی در این اقدام است انتقادات بسیاری به آن وارد شده که با توجه به موضوع استفاده حدود 20 درصد از مشتریان بانکی از تلفن همراه غیرهوشمند، این بانک را مجبور به فعالسازی این روش کرده و چارهای نیز وجود ندارد.
کارهای انجام شده برای فعالسازی و تایید رمز دوم پویا
شما 3 روش برای دریافت تایید و فعال سازی شماره همراه خود دارید این ها طبیعتاً با توجه به نیاز و تمایل شما امکان استفاده برایتان به وجود خواهد آمد.
- شما در روش اول باید به بانک مراجعه کنید. حضور در بانک فقط برای تغییر شماره یا اعلام شماره توجیه پذیرتر است. اگر شماره ای که در حسابتان به بانک اعلام کردید درست است، آنگاه لزومی به حضور در بانک نخواهید داشت.
- دومین روش برای احراز هویت، مراجعه به خودپردازهای بانک مرجعی است که حسابتان در آنجا افتتاح شده است. به عنوان مثال یعنی اگر مشتری بانک ملت هستید، بایستی به خودپرداز بانک ملت مراجعه کنید. این را بگوییم که برای تمامی بانک ها به همین منوال خواهد بود.
- حال نوبت توضیح در مورد روش سوم است. روشی بسیار ساده و در دسترس که در آن اینترنت بانک کار فعال سازی رمز دوم و تایید شماره تلفن را انجام می دهد.
- ناگفته نماند که الزامی برای به نام بودن شماره تلفن همراه اعلامی با فرد صاحب حساب وجود ندارد ولی برای ایمنی بیشتر و جلوگیری از مشکلات بعدی، ترجیحا سیم کارت به نام خودتان را برای حساب بانکیتان اعلام نمایید.
مراحل فعال سازی رمز دوم پویا یا رمز دوم یکبار مصرف (OTP) در همه بانکها و موسسات اعتباری
- مراجعه به نزدیکترین دستگاه خودپرداز بانک مرجع
- ورود کارت عابر بانک به دستگاه کنید و سپس ورود به منو وارد نمایید.
- ورود به بخش تغییر رمز و انتخاب گزینه خدمات رمز پویا
- انتخاب یکی از گزینههای «گزینه فعالسازی رمز پویا» و « گزینه فعالسازی سامانه رمزنگار نسخه پیامکی» به انتخاب شما
- ورود شماره موبایل خود و صبر تا زمان دریافت پاسخ از سمت دستگاه عابر بانک
- در صورتی که شماره وارد شده با شمارهای که در روز افتتاح حساب آن را اعلام کردید، همخوانی داشته باشد، پیامک را دریافت خواهید کرد در غیر اینصورت باید به صورت حضوری به شعبه بانکی مراجعه نمایید.
- در حال حاضر رمز دوم پویای شما فعال شده و طبق تمایل شما فعالیت خواهد کرد. به بیان دیگر شما از این به بعد از طریق اپلیکیشن یا پیامک، رمز دوم یکبار مصرف (OTP) دریافت خواهید کرد.
نکات قابل توجه درمورد رمز دوم یکبار مصرف (OTP) :
- هیچ ملزمی به استفاده از اپلیکیشن برای فعالسازی رمز دوم یکبار نیست. حتی اگر دوست داشتید از پیامک استفاده کنید امکان این انتخاب برایتان وجود دارد.
- در صورت اجبار متصدی بانک موردنظر برای نصب اپلیکیشن امکان شکایت برایتان وجود خواهید داشت چرا که در نظام بانکی این الزام برای فعالسازی نسخه پیامکی برای همه مشتریان وجود دار و نیازی به نصب اپلیکیشن نیست.
- به هیچ عنوان به افراد دیگر حقیقی و حقوقی برای فعالسازی رمز دوم پویا اعتماد نکنید. این برایتان عجیب و بزرگ نباشد که برای فعالسازی این رمز نه نیاز به واسطه و یا دانش فنی خاصی است! در صورت نداشتن اطلاعات به شعبه بانک مراجعه کنید. متصدی بانک موظف به راهنمایی و فعالسازی این رمز برای مشتریان هستند.
- هزینه استفاده از رمز دوم پویا روی قبض موبایل شما شایعی بیش نیست و مورد توجه تان قرار ندهید.
چگونگی استفاده از اپلیکیشنهای رمز دوم یکبار مصرف (OTP) یا رمز دوم پویا
- نصب اپلیکیشن رمز دوم یکبار مصرف (OTP) بانک مدنظر روی تلفن همراه
- وارد کردن اطلاعات اولیه موردنیاز در اولین استفاده
- تایید اطلاعات پس از وارد کردن، تا کد دریافت کد فعالسازی
- دریافت کد فعالسازی و وارد کردن آن را در اپلیکیشن و انتخاب نحوه ی ورود
- وارد کردن رمز عبور تعیین شده و ورود به اپلیکیشن
- تکمیل ثبت نام و اقدامات اولیه و فعالسازی رمز دوم پویا
نکته بسیار مهم در فعال سازی رمز دوم یکبار مصرف (OTP)
اعتماد نکردن به هیچ اپلیکیشن رمز دوم ساز و به طور کلی دانستن این که هیچ روشی غیر از روشهای اعلامی برای دریافت رمز دوم وجود ندارد از نکات مهمی است که باید مورد توجه قرار دهید. در صورت لو رفتن اطلاعات بانکیتان کافی است سریعا یک رمز جدید از اپلیکیشن یا سامانه پیامکی دریافت کنید و مانع از خالی شدن حساب بانکی خود شوید.
The post رمز دوم پویا (OTP) یا همان رمز دوم یکبار مصرف appeared first on پرشین بکس.