19 دی ماه نامگذاری روز طلبه
19 دی ماه روز طلبه نامگذاری شده است که در تقویم ایرانی و بنا به درخواست زلاب به دلیل قیام خونین 19 دی ماه در قم این نامگذاری انجام شد.طلبه با افاردی اطلاق می شود ه در حوزه علمیه مشغول به تحصیل می باشند و عموم درس های انان علوم اسلامی می باشد.
آیت الله به كسی اطلاق میشود كه دورهی خارج را با موفقیت گذرانده باشد و به درجه اجتهاد رسیده باشد.
• نامگذاری روز طلبه
19 دی ماه روز قیام خونین مردم قم است که این مردم ولایتمدار با اهدای خونشان در پاسداشت از ولایت فقیه، نهاد پاک و مقدس انقلاب را بارور ساختند و این روز تاریخی روز طلبه در تاریخ ثبت شد و نقش برجسته علما و روحانیت کاملاً بارز بود و امروز پس از گذشت سالیان متمادی همچنان از نقش برجسته طلاب و روحانیان در هدایت و پیروزی این قیام عظیم سخن به میان آورده می شود به همین جهات جمعی از طلاب مازندران با ارسال طوماری به دفتر رهبر معظم انقلاب، مراجع تقلید و مدیر حوزه علمیه قم خواستار نامگذاری نوزدهم دی به نام «طلبه» شدند. روز طلبه
• طلبه کیست؟
به مردان و زنانی که در حوزه علمیه به تحصیل میپردازند طلبه گفته میشود.
در واقع از نظر مردم، به کسانی طلبه گفته میشود که در حوزه علمیه به تحصیل علوم اسلامی مشغول هستند؛ معادل دانش آموز و دانشجو در مدرسه و دانشگاه و هنوز از حداقل تحصیلات حوزوی دانشآموخته نشدهاند، که در آن صورت (دانشآموختگی) از وی با عنوان روحانی یاد میشود. اگر چه این واژه در زبان عربی جمع واژهٔ طالب است ولی در زبان فارسی به صورت مفرد بهکار میرود و آن را به صورت طُلّاب جمع می بندند.
• عناوین و القاب طلاب و روحانیون
كاربرد این القاب قاعده و قانون خاصی ندارد و تودهی مردم بیشتر از مرحلهی تحصیل در آن نقش دارند. به این معنا كه در قوانین حوزوی قانونی نیست كه گفته شود این مرحلهی تحصیلی مساوی این لقب است. اما عرف تحصیلات را نیز در نظر میگیرد. مهمترین این القاب عبارتند از: ثقة الاسلام، حجة الاسلام، حجةالاسلام والمسلمین، آیت الله، آیت الله العظمی.
– ثقة الاسلام
ثقة الاسلام به طلاب مبتدی و مقدماتخوان اطلاق میشود. دوره ی مقدمات از آغاز طلبگی تا پایان كتاب شرح لمعه است كه معمولا در شش سال به پایان میرسد. در این دوره طلاب با ادبیات عرب به طور مفصل و فقه و اصول به صورت نیمه استدلالی آشنا میشوند. واژه ی ثقة الاسلام كاربرد اندكی دارد و غالباً استعمال نمی شود.
– حجةالاسلام
حجةالاسلام به طلاب دوره سطح گفته میشود. در این دوره طلاب سه كتاب فرائدالاصول معروف به رسائل و كفایة الاصول را كه در علم اصول نگاشته شده است به همراه كتاب مكاسب تلمذ میكنند. این كتب شامل فقه و اصول استدلالی است كه به صورت متن محور تدریس میشود. این معمولاً چهارسال به طول میانجامد.
– حجةالاسلام والمسلمین
با ورود به مرحله بعد و اشتغال به درس خارج، لقب طلاب كمی سنگینتر میشود و به آنان حجة الاسلام و المسلمین گفته میشود. دورهی خارج ادامه دورهی سطح است و در آن فقه و اصول به صورت مفصل و استدلالی بحث میشود با این تفاوت كه متن محور نیست و استاد كتاب خاصی را محور درس قرار نمیدهد و بحث آزاد است. البته سیر درس و فهرست آن معمولاَ منطبق با یكی از كتب معروف است.
– آیت الله
آیت الله به كسی اطلاق میشود كه دورهی خارج را با موفقیت گذرانده باشد و به درجه اجتهاد رسیده باشد. اجتهاد به این معناست كه این فرد این توانایی را دارد كه خود با استفاده از ادله و مبانی فقهی و اصولی احكام را استخراج كند. مجتهد خود بر دو گونه است، كسی كه در برخی از ابواب فقه مجتهد است كه وی را مجتهد متجزی مینامند و كسی كه در تمام ابواب فقه مجتهد است. روز طلبه
– آیت الله العظمی
به مراجع تقلید آیت الله العظمی گفته میشود. مرجع تقلید مجتهد اعلم جامع الشرایط است. هر مجتهدی به مقام مرجعیت نمیرسد. برخی از این عنوان و مقام فرار میكنند مانند مرحوم سید محمد فشاركی و برخی به احترام استاد خود ردای مرجعیت بر تن نمیكنند مانند شیخ محمدعلی كاظمی نویسنده فوائد الاصول كه تقریر نویس درس میرزای نائینی است و برخی خود قائل به مرجعیت دیگری هستند.
واژههایی دیگر نیز برای تجلیل از مقام علمی روحانیون استفاده میشود مانند علامه. كه بیشتر ناظر به جامعیت و ذوالفنون بودن است مانند علامه شعرانی و علامه طباطبائی.
• لباس طلاب و روحانیون
به طور کلی طلاب و روحانیون دارای پوشش مخصوصی نبودهاند. تا اواخر دوره قاجاریه با ورود مدرنیته به ایران و فرنگی شدن لباس عموم مردم ایران لباس پیشین مردم که تقریباً شبیه به همین لباس ویژه روحانیت میباشد از بین رفت و لباس روحانیون خاص شد و به چشم آمد.
پس از انقلاب اسلامی ایران که نظام آموزشی طلاب و روحانیون سامان یافت، برای استفاده از لباس ویژه روحانیت مقررات خاصی وضع شد؛ از جمله این که:
√ طلاب خواستار پوشیدن لباس روحانیت باید برای اخذ مجوز تلبس، حداقل پنج پایه را در دوره بلند مدت و حداقل یکصدو سی واحد را در دوره کوتاه مدت تمام کنند.
√ طلاب خواستار پوشیدن لباس روحانیت باید مورد گزینش علمی و اخلاقی از سوی معاونت تهذیب حوزه قرار بگیرند.
√ طلاب مجاز به پوشیدن لباس روحانیت ملزم به رعایت نکات اخلاقی هستند و اگر از یک سری قوانین تخطی کنند طبق قانون حق پوشیدن لباس روحانیت را ندارند.
√ طلاب و روحانیون اجباری به پوشیدن لباس روحانیت ندارند، اما در مقابل، حق اخذ مدارک سطح سوم و چهارم تحصیلات حوزی (برابر مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاهی) و حق استفاده کامل از شهریه (کمک هزینه تحصیل و زندگی) منوط به پوشیدن لباس روحانیت است.
The post 19 دی ماه نامگذاری روز طلبه appeared first on پرشین بکس.