روز مهندس چه روزی است – در تقویم رسمی ایران ، روز های مختلفی به نام شغل های گوناگون به ثبت رسیده است . روز معلم ، روز دانشجو ، کارگر و روز مهندس که در تقویم ایران به نام مهندسان ایرانی به بهانه تولد خواجه نصیرالدین طوسی ثبت شده است . روز مهندس در تقویم ایران معادل با ۵ اسفند می باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید .
روز مهندس چه روزی است ؟
روز پنجم اسفند نیز با هدف بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی از دانشمندان بزرگ ریاضیات و هندسه، روز مهندس نامگذاری شده است.شاید این سوال در ذهنتان مطرح شود که مگر همه مهندسان در رشتههای زیرمجموعه ریاضیات و هندسه تحصیل کردهاند که روز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی روز مهندس نامگذاری شده است.
حقیقت این است که در گذشته عنوان مهندس به شخصی اطلاق میشد که به علم هندسه آگاهی داشت و در اساس این واژه برگرفته از علم هندسه است.از سوی دیگر بیش از ۷۰۰ سال از درگذشت این دانشمند بزرگ ایرانی میگذرد، اما هنوز دستاوردهای علمی این دانشمند در بسیاری از زمینهها کاربرد دارد.با مرور دستاوردهای این دانشمند و ریاضیدان بزرگ درمییابیم که براستی انتخاب این روز به عنوان روز مهندس انتخابی درست و بجا بوده است.
خواجه نصیرالدین طوسی از جمله افرادی است که خدمات بزرگ او به تمدن ایرانی هم بر هیچکس پوشیده نیست.او برای نجات کتب، نسخ قدیم و آثار علمی از خطر نابودی زحمات زیادی را متحمل شد و توانست بیش از ۴۰۰هزار جلد کتاب در زمینههای ریاضی، فلسفه، نجوم، طب و مجموعهای از آثار ادبی را در مراغه جمعآوری و کتابخانه بزرگی را نیز در این شهر راهاندازی کند.این دانشمند با وجود اینکه با سختیها و دشواریهای بسیار زیادی مواجه بود، هرگز ناامید نشد و دست از مطالعه و تحقیق برنداشت.
روز مهندس فرصتی است برای این که با در نظر گرفتن وسعت حضور و فعالیت مهندسان و عرصههای مختلفی که در آنها خدمات مهندسی حرف اول را میزند، نقش مهندسان در زمینههای مختلف را نادیده نگیریم و از تمامی مهندسانی که در ارائه طریق و تسهیل زندگی ما نقش مهمی را ایفا کردهاند، تشکر و قدردانی کنیم.
خواجه نصیرالدین طوسی که بود؟
ابوجعفر محمدبن محمد معروف به خواجه نصیرالدین در ۵ اسفند سال ۵۹۷ ق در طوس به دنیا آمد. ابتدا علوم عقلی و نقلی و حکمت مشاء و سپس ریاضیات، فقه، فلسفه، نجوم و ادبیات را آموخت و در علوم روز به استادی تمام رسید.
خواجه نصیرالدین چند سال پس از حمله سپاه چنگیزخان مغول، به قلعه اسماعیلیه پناه برد و در آنجا نیز از تالیف و نگارش باز نایستاد. با غلبه سپاه مغول بر اسماعیلیان، وی به خدمت هولاکوخان فرمانروای وقت مغول پیوست و با استفاده از نفوذ خود، از کشتار مردم و دانشمندان و تخریب آثار فرهنگی و علمی و غارت شهرها و روستاها جلوگیری نمود.
۵ اسفند به افتخار روز تولد خواجه نصیرالدین، به عنوان روز مهندس نام گذاری شده است
پس از فتح بغداد و سقوط عباسیان، خواجه نصیر ماموریت یافت تا رصدخانه مراغه را ترتیب دهد. او جماعتی از ریاضیدانان بزرگ را گردآورد و کار احداث رصدخانه را در سال ۶۵۷ ق آغاز کرد. خواجه نصیرالدین، با این کار، عالمان بزرگ زمان را که پراکنده بودند در یک مکان، جمع کرد و همچنین کتابخانهای عظیم در محل رصدخانه مراغه احداث نمود. وی برای تهیه کتابهای مورد نظر، کتبی از بغداد، شام و شمال آفریقا و اطراف و اکناف ایران فراهم نمود و کتابخانهای با بیش از ۴۰۰ هزار جلد کتاب، ایجاد کرد. عمر خواجه از این پس در خدمات علمی گذشت.
خواجه نصیرالدین یکی از بزرگترین بنیانگذاران کلام شیعه بود و ضمن تایید حکمت ابنسینا، به شرح مشکلات اشارات پرداخت. وی همچنین آثار متعددی را در علوم مختلف به نگارش درآورد که اخلاق ناصری، تجرید العقاید، زیج ایلخانی، اوصاف الاشراف، اساسُ الاقتباس و تذکره نصیریه و بیش از ۶۰ اثر دیگر در اصول دین، منطق، هندسه، هیئت، نجوم، عروض و شعر از آن جمله اند. خواجه نصیرالدین در سال ۶۷۲ در ۷۵ سالگی درگذشت و در کاظمین به خاک سپرده شد.
کلمات کلیدی:
- روز مهندس چه روزی است -
The post روز مهندس چه روزی است ؟ appeared first on پرشین بکس.