دیفن باخیا گیاهی زیبا می باشد که در منازل ما ایرانی ها بسیار دیده می شود . اگر شما هم در منزل خود گیاه دیفن باخیا را دارید حتما مطلب زیر را مطالعه بفرمایید .
دیفن باخیا چیست ؟
دیفن باخیا : گیاهی است برگ زینتی. زادگاهش برزیل است. ساقهها نرم و آبکی و نقش و رنگ برگها سبز رنگ بوده و آراسته به لکههای سفید کرمی و زرد کمرنگ است که از دو طرف برگ دیده میشوند. ساقهها غالباً بدون انشعاب و برگهای انتهایی همیشه در حال رشد و فعالیت میباشند و برگهای پایینی به تدریج ریزند و ساقه حالت سخت به خود میگیرد. نسبت به عدم تهویه هوای اتاق و آبیاری بیش از اندازه حساس است.
دیفنباخیا (به انگلیسی: Dieffenbachia) گیاهی از خانوادهٔ گلشیپوریان (آراسه) است. این گیاه بومی آمریکای استوایی است. ساقههای سادهٔ آن سرتاسر پوشیده از برگهای غلافیِ رنگارنگ و خالدار است.
یاختههای این گیاه حاوی بلورهای کلسیم اگزالات معروف به رافید ( کریستالهای دوسر سوزنی) بوده و چنانچه برگهایش خورده شوند باعث مسمومیت و خیز و دیسفاژی و گاه مرگ میگردند. سم رافید با جوشاندن نیز از بین نمیرود.
نکته : این گیاه به شدت سمی است !
دیفن باخیا و داستانی واقعی از مسمومیت :
پسر آقای احمدعلی م. از مشکلی که برای پدرش پیش آمده، میگوید:
اصـلا نمـیدانـسـتـیـم ایـن گـیـاه سـمـی اسـت
▪ مسوولان بیمارستان میگفتند پدرتان بهطور اتفاقی با این گیاه مسموم شدهاند؛ کنجکاو شدهایم که ماجرا را بدانیم.
– غروب بود و پدرم داشتند در حیاط وضو میگرفتند. متوجه ناخوشی ایشان شدم. استفراغ میکردند و آب پس میدادند. با نگرانی پرسیدم:« آقاجون حالتون خوبه؟» اما ایشان قضیه را مهم نمیدانستند و بدون توجه به علائم برای نماز مغرب به حسینیه محل رفتند. در حسینیه حال پدرم بدتر شده بوده و آشنایان با دیدن غیرطبیعی شدن ظاهر دهان، به او کمی شیر داده بودند تا دهانش را شستوشو دهد. این کار حالشان را بدتر کرده بود تا آنجا که به منزل برگشتند. دیدیم گلو و صورت پدرم به شدت متورم شده و مرتب استفراغ میکند. نگرانیمان بیشتر شد. به همین دلیل فورا به بیمارستان مراجعه کردیم.
▪ حدس هم نزدید ممکن است این مشکلات از همان گیاه خانهتان باشد؟
– ما تا به آن لحظه حتی نمیدانستیم علت این واکنشهای پدرم چیست. پزشک اورژانس بیمارستان از ما پرسیدند که پدرتان چه خوردهاند؟ ما که نتوانستیم چیزی بگوییم که یکی از دوستان پدرم گفتند که ایشان در حسینیه اشاره کردهاند که یک تکه از گل گلدان را در دهان گذاشتهاند. آنجا بود که فهمیدیم آن روز که پدرم مشغول باغبانی بودهاند احتمالا گل را خوردهاند.
▪ پزشک چه اقدامی انجام داد؟
– واکنشهای حساسیتی و تورم صورت، دهان، زبان و گلو راه تنفس پدرم را بسته بودند تا حدی که قادر به صحبت نبودند. به همین دلیل به ایشان کپسول اکسیژن وصل کرده و داروهای ضد حساسیت تزریق کرده بودند.
▪ پزشک با اطلاع از تماس پدرتان با این گیاه چه تشخیصی داد؟
– گیاه را از ما خواستند. آن را به بیمارستان بردیم و پدرم تایید کردند که همان را به دهان گذاشتهاند. پزشک با دیدن گیاه خندیدند و گفتند: «چرا این را خوردهاید؟ مگر نمیدانستید که این گیاه به سمی بودن مشهور است؟» و ادامه دادند که: «شانس آوردید که قورتش ندادهاید!» و پزشک گیاه را به دستش مالید و دیدیم دستش قرمز و ملتهب شد. ایشان نام گیاه را گفتند و برایمان توضیح دادند که این دیفنباخیاست و چنین خاصیتی دارد.
▪ ماجرای کنجکاوی پدرتان از چه قرار بود؟
– یکی از گیاهان منزلمان گل داده بود. خواهرم برگهای آن را جدا کرده بود تا برای ریشه دادن آنها را در آب بگذارد. تنها ساقه گل باقیمانده بود و پدرم از روی کنجکاوی میخواستند، مزه آن را بچشند بنابراین آن را بریده و در دهان گذاشته بودند و بلافاصله بعد از احساس تلخی طعم آن را بیرون ریخته بودند.
▪ خوب پدرتان مسن هستند. آیا شما و سایر اعضای خانوادهتان هم از سمی بودن گیاه دیفنباخیا اطلاع نداشتید؟
– نه متاسفانه! الان هم این گیاه را از منزل دور انداختهایم زیرا ما جوانیم و حالا که از سمی بودن اطلاع پیدا کردهایم به آن دست نمیزنیم اما اگر کودکی هنگام بازی یا کنجکاوی همین اشتباه پدرم را مرتکب شود، خطراتی جدی او را تهدید خواهد کرد.
▪ به اورژانس برگردیم بعد چه شد؟
– بعد از یکی، دو ساعت ماندن در اورژانس و انجام اقدامات لازم، پزشک اورژانس گفتند که باید پدرم را به بیمارستان لقمان تهران منتقل کنیم.
▪ در بیمارستان لقمان چه اقداماتی انجام شد؟
– ابتدا ایشان را در بخش بستری کردند سپس به دستور دکتر شادنیا ساعت ۲ بامداد پدرم به بخش مراقبتهای ویژه منتقل شدند و تحت نظر قرار گرفتند. طی روزهای آتی به مرور با تزریق دارو و استفاده از کپسول اکسیژن حالشان بهتر شد.
▪ پدرتان چند روز در بخش مراقبتهای ویژه بودند؟
– ۴ روز. پدرم دوست نداشتند در بیمارستان بمانند زیرا چنین مورد مسمومیتی کمتر پیش میآید و اطلاع دیگران از علت مسمومیتشان صورت خوبی نداشت. بعد از انتقال به بخش هم مرخص شدند و الحمدا… الان وضعیت خوبی دارند.
▪ آیا پدرتان به بیماریهای زمینهای هم مبتلا هستند؟
– پدرم از ۳، ۴ سال پیش به بیماری افزایش چربی خون مبتلا هستند. اما داروهایشان را مصرف نمیکنند. پزشک معالج به ایشان دستور داده بودند که گوشت و غذاهای چرب نخورند و تنها از مرغ آبپز میل کنند و سیگارشان را هم ترک کنند. اما پدرم خوش خوراکاند و اشتهای خوبی دارند و به توصیههای پزشک توجهی نکردهاند. تنها گاهی آسپیرین بچه میخورند.
▪ آیا پدرتان هنوز هم سیگار میکشند؟
– ایشان از چند سال تا قبل از این اتفاق روزانه یک پاکت سیگار میکشیدند اما ما از ایشان خواستیم که این عادت را ترک کنند. جالب اینکه بستری شدن پدر باعث شده به سلامتیاش بها دهد و تازگیها به توصیههایمان گوش میکند.
The post دیفن باخیا گیاهی خانگی اما خطرناک appeared first on پرشین بکس.