ال نینو چیست ؟
النینو یا النینیو (به اسپانیایی: El Niño) یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال یکبار باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هوای سراسر سیّارهٔ زمین میشود از جمله این ناهنجاریها میتوان به سیلابهای ناگهانی، خشکسالی،قحطی و اپیدمی اشاره کرد.
النینیو به طور ساده عبارت است از یک رخداد اقلیمی کلان که در اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ میدهد.نشانگان اولیه آن هم تغییر جهت جریان آبهای سرد و گرم و همچنین بادهای این منطقه است.
النینو در ایران !
خبر احتمال پیشِ رو بودن یک زمستان سرد و سخنان احد وظیفه بهسرعت حواشیای را در فضای مجازی ساخت. حاشیههایی که البته وزارت نیرو در فاصله کمی به آنها پاسخ داد.
یکی از مسئولین این وزارتخانه با بیان اینکه نامه هشدارآمیز وزیر یک نامه داخلی و خطاب به مسئولان این وزارتخانه بوده است، گفت: وزارت نیرو دائما آمارهای جهانی را رصد میکند و البته در این بررسیها آمارهای سازمان هواشناسی نیز مورد توجه است.
این مسئول همچنین میگوید “دلیلی برای نگرانی مردم وجود ندارد و وزارت نیرو نیاز به آمادهباش برای مقابله با شرایط جوی را احساس کرده و در این زمینه نامههای داخلی به زیرمجموعه های خود و سازمان مدیریت بحران را تنظیم کرده است”.
با وجود این که سازمان هواشناسی ایران می گوید زمستان سردی در پیش نداریم، شبکه حبری الجزیره به نقل از اداره ملی اقیانوسشناسی و هواشناسی آمریکا گزارش داد که ایران و خاورمیانه در معرض نوسانات متضاد آبوهوایی النینو قرار دارند.
طبق پیشبینی اداره ملی اقیانوسشناسی و هواشناسی آمریکا، پدیده النینو در حال شکلگیری در قویترین حالت خود از سال ۱۹۵۰ (زمان پیدایش النینو) است.
این پدیده را قدرتمندترین چرخه آبوهوایی ۵۰ سال گذشته میدانند که بهدلیل موقعیت جغرافیاییاش “نوسانات جنوبی” نام دارد. ال نینو درواقع مخفف ElNino Southern Oscillation است.
بهگفته کارشناسان پدیده النینو، در اقیانوس آرام و به دلیل گردش امواج میانی روی تمام زمین، از جمله ایران، شکلمیگیرد.
النینو چه تاثیری بر ایران خواهد داشت ؟
با توجه به پیشبینیهای داخلی و جهانی درباره تاثیر النینو بر آبوهوای ایران، کارشناسان معتقدند النینو به تنهایی قابل استناد نیست.
مجید آزادی –مدیرگروه پژوهشی و هواشناسی دینامیک و همدیدی پژوهشکده هواشناسی و علوم جوی- میگوید “النینو گاهی موجب افزایش بارش و گاهی نیز منجر به کاهش بارش میشود. بنابراین نمیتوان درباره تاثیر النینو بر بارش با قطعیت سخن گفت”.
به گفته آزادی با اینحال تجربه رخدادن النینو نشان داده که هرگاه این پدیده بروز پیدا کرده، بارشها نیز افزایش پیدا کردهاند. او همچنین تاکید دارد که با اینحال نمیتوان النینو را به تنهایی دلیلی بر افزایش بارشها در کشور دانست.
پیشبینی اداره کل هواشناسی استان تهران نیز با مجید آزادی همنظر است. محمدرضا صوفیانی نیز گفته النینو نمیتواند بهتنهایی بر بارندگی اثر بگذارد و نیاز به عوامل دیگری نیز هست.
پیشبینی اداره هواشناسی تهران همچنین معتقد است که النینو امسال قویتر از حد نرمال خود خواهد بود و بنابراین میتوان سالی پربارشتر از حد طبیعی را پیشبینی کرد. محمدرضا صوفیانی گفته درنتیجه النینو میتوان شاهد افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی بارندگی نسبت به ۳۰ سال اخیر بود.
هرچند که با توجه به نظرات مختلف نمیتوان با قطعیت از تاثیر النینو بر بارندگی سخن گفت، اما میتوان نسبت به آن امیدوار بود. عضو ستاد توسعه فناوری، آب، خشکسالی و فرسایش محیط زیستِ معاونت علمی و فناوری از اولین افرادی بود که نسبت به تغییرات آبوهوایی در سال جدید ابراز امیدواری کرد.
فرود شریفی در فروردین ۹۴ گفته بود که وضعیت آب و هوا میتواند با توجه به تغییرات اقلیمی نسبت به سال ۹۳ بهتر شود و شاهد بارشهای بیشتری باشیم.
طبق آمار سال آبی ۹۴-۹۳ بارندگی کاهش چشمگیری داشت. در این سال ۲۰۱٫۴ میلیمتر بارندگی رخ داد. این در حالی است که سال گذشته یعنی سال بارشی ۹۳-۹۲ ۲۱۹٫۲ میلیمتر باران بارید.
همچنین به گفته رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی بارندگی در سال آبی ۹۴-۹۳ نسبت به سال قبل ۸ درصد و در قیاس با چند دهه اخیر ۱۶ درصد کاهش داشته است.
با وجود کاهش بارندگی در سال گذشته و اینکه پدیده النینو درواقع یک پدیده با نوسانات متضاد است و نه طبیعی، کارشناسان نسبت به باران بیشتر در سال آبی ۹۵-۹۴ ابراز امیدواری میکنند. بنابراین شاید بتوان پدیده النینو را راه نجاتی برای برونرفت ایران از خشکسالی –هرچند مقطعی- دانست.
به گفته کارشناسان محیط زیست اگر سال آبی ۹۵-۹۴ بارندگی به حد مناسبی نرسد، خشکسالی بیش از پیش برای کشور تبدیل به بحرانی بزرگ خواهد شد.
The post النینو چیست و چه تاثیری بر ایران دارد ؟ appeared first on .